игуман

биографија

доситеј хиландарац

Архимандрит Доситеј рођен је у Љигу 1971. године од оца Мирослава Радивојевића (ковача) и мајке Наде (домаћице), девојачко Тошнић. Детињство је провео у селу Славковица, а основну школу завршио је у Љигу 1986. године. После основне школе завршава Војну гимназију у Београду 1990. године. Током школовања у Војној гимназији често посећује манастир Ваведење који се налази у непосредној близини школе, и ту прима основна сазнања о монашком животу.  Након завршене Војне гимназије у Београду, даље школовање наставља на Војној академији Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Рајловцу код Сарајева, а због ратних дешавања Војна академија је премештена у Београд, где и наставља даље школовање.

Звање официра у чину потпоручника стиче дипломирањем на Војној академији 1995. године, и започиње официрску службу у Краљеву. Током службовања у краљевачком 450. ракетном пуку веома често одлази на богослужења у манастир Жичу. Након три године официрске службе стиче чин поручника, а убрзо потом напушта службовање у војсци и одлази у манастир Хиландар на Светој Гори 1998. године.

Братству Српске Царске Лавре Немањића, манастира Хиландара, приступа 18. децембра 1998. године у својству искушеника, а монашки постриг прима на празник Рождества Пресвете Богородице 2000. године. У монаштву пролази манастирска послушања црквењака, олтарника, просфорара, трпезарца, манастирског пчелара, гостопримца, библиотекара и ризничара.

По благослову Сабора стараца манастира Хиландара започиње ванредно студије на Православном богословском факултету универзитета у Београду које завршава 2005. године. Након завршених основних студија, по благослову Сабора стараца, уписује постдипломске студије на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну. Магистарски рад из области догматике на тему Име Божије у руској теологији ХХ века, под руководством професора Хризостома Стамулиса успешно је одбранио јануара 2010. године у Солуну.

Рукоположење у чин јерођакона извршио је владика жички Хризостом на Сретење у Хиландару 2009. године, а рукоположење у чин јеромонаха извршио је владика ваљевски Милутин на празник Ваведења Пресвете Богородице 2010. године у Хиландару. Српски официри организовано посећују Манастир Хиландар од 2002. године, а по благослову игумана, у то време, монах Доситеј бива задужен за пријем и рад са групама официра, кадета Војне академије и ученика Војне гимназије. На позив и по благослову Његове светости патријарха српскога Г. Г. Иринеја, а по благослову игумана манастира Хиландара архимандрита Методија, током 2010. године почиње да се ангажује на испомоћи тадашњем епископу за војску еп. Порфирију на увођењу свештеничке службе у Војсци Србије. После потписивања Споразума између СПЦ и Војске Србије и почетка његове примене, јеромонах Доситеј се враћа у манастир Хиландар.

Обнову запуштене хиландарске келије Патерица у Кареји у административном седишту Свете Горе, коју је основао и у њој неко време живео сам Св. Сава и у којој је оставио као благослов игумански штап светога Саве Освећенога (патерицу), игуман манастира Хиландара са Сабором стараца поверава јеромонаху Доситеју. Током шест година, келија Патерица бива потпуно обновљена и добија нови смештајни простор који се користи за пријем гостију. Поклоници који посећују келију Патерицу су у прилици да се упознају и са тим обликом молитвеног тиховатељног живота.

Крајем јануара 2019. године по благослову игумана Хиландра и Сабора стараца Манастира Хиландара прелази у епархију шумадијску СПЦ, где бива постављен за настојатеља Манастира светог великомученика Георгија – Ћелије у Ћелијама код Лајковца, а да по речима хиландарског игумана архимандрита Методија: «Пламен који је понео са Свете Горе не задржи само за себе, него да се тај пламен разгори и у срцима оних који буду долазили у обитељ Светог великомученика Георгија у Ћелијама».

Поглед на скит св. Андреја – Света Гора