О суштини и симболици прославе Празника Рођења Сина Божијег- Божића

Гост Радија Републике Српске на Бадњи дан био је јеромонах Доситеј Хиландарац игуман манастира Св. Геогргија- Ћелије у Ћелијама код Лајковца, у Епархији шумадисјској или Ћелије Колубарске.

Отац Доситеј говорио је о суштини и симболици прославе Празника Рођења Сина Божијег- Божића. О томе како како се Божић прославља на Светој Гори, и у Хиландару.

Отац Доситеј је дошао из Хиландара почетком 2019. године у служби градитељске и духовне обнове ове старе богомоље код Лајковца у Епархији шумадијској, која је уствари спомен-костурница за око 7 хиљада српских и аустроугарских војника изгинулих у околини манастира током Колубарске битке 1914. године.

Осим тога, јеромонах Доситеј говори и духовној и материјалној обнови, али и историјском значају манастира Ћелије Колубарске.

Са јеромонахом Доситејом Хиландарцем разговарала је Радмила Карановић уредница Редакције културно – образовног и религијског програма Радија Републике Српске.


Ово је снимак емисије – Божићни разговор- који је емитован у програму Радија Републике Српске- на Бадњи дан – 6. јануара 2021. године.